maanantai 13. huhtikuuta 2009

Yle-vero oikeudenmukainen tapa rahoittaa Ylen toimintaa

Viime viikolla tuli julkisuuteen tieto, jonka mukaan TV-lupamaksu ollaan korvaamassa verolla jota on alustavasti nimitetty Yle-veroksi.

Tätä ideaa vastaan on tietysti hyökätty ja perusteena käytetty sitä, etteivät kaikki katso TV:tä jolloin kaikkien ei myöskään tarvitsisi olla rahoittamassa Ylen toimintaa.

Ihmisten kannattaisi muistaa, että he ovat jo nyt verorahoineen rahoittamassa kaikenlaista toimintaa josta ei koidu heille välitöntä hyötyä. Yksi usein käytetty esimerkki on Helsingissä sijaitseva Kansallisooppera, jossa vain murto-osa suomalaisista käy elämänsä aikana.

Nykyinen järjestelmä jossa TV-lupatarkastajat juoksentelevat ympäriinsä ja "vainoavat" kansalaisia jotka eivät syystä tai toisesta ole maksaneet TV-lupaa, on auttamatta vanhentunut ja tehoton.

Automaattisesti verojen yhteydessä perittävä maksu on kustannustehokas ratkaisu, joka myös alentaa suuren enemmistön (eli niiden jotka ovat maksaneet TV-lupamaksunsa) maksutaakkaa laajentamalla maksajien piiriä niin, että myös he jotka ovat tähän asti jättäneet lupamaksunsa maksamatta ovat mukana maksamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti