sunnuntai 15. maaliskuuta 2009

Käsittämätön kohu Suomen Lähikauppa Oy:n päätöksestä lopettaa Valion maidon myynti

Itse asiassa tämän pitäisi olla ihan pieni talousuutinen: Suomen Lähikauppa Oy ja Valio kävivät neuvottelut Valion maitojen myynnistä Suomen Lähikaupan liikkeissä ja lopputulos oli se, että yhteisymmärrykseen hinnoittelusta ei päästy, joten Valion maitojen myynti kyseisissä liikkeissä loppui.

Yllä mainitussa tapahtumassa ei ole mitään ihmeellistä. Kymmenet yritysten väliset hintaneuvottelut päättyvät varmasti Suomessa joka arkipäivä vastaavaan lopputulokseen.

Se asia joka on tästä kyseisestä tapauksesta tehnyt ison "jutun" on se, että Valion maitojen tilalla Suomen Lähikauppa aloittaa Arla-Ingmanin maitojen myynnin. Arla-Ingman on vuonna 2006 perustettu yritys joka syntyi kun ruotsalainen Arla osti suomalaiselta Ingmanin suvulta Ingman Foods Oy:n osakkeet. Ongelmana on siis ruotsalaisuus.

En ole koskaan ymmärtänyt näitä antipatioita ruotsalaisia kohtaan joita vieläkin näyttää esiintyvän. Varsinkin kun tässä tapauksessa on kyse ihan suomalaisesta maidosta, jota tuottaa suomalainen yritys (Arla-Ingman), vain yrityksen omistajat ovat ruotsalaisia (pörssiyhtiössä tietysti myös paljon kansainvälistä rahaa).

Toivoisin kaikkien ymmärtävän ettei toisen maailmansodan jälkeen Suomessa tapahtunut kehitys olisi ollut mahdollista jollei suomalaisten yritysten tuotteita olisi ostettu ulkomailla. Ilman kansainvälistä kauppaa maailmassa menestyvät vain ne maat joissa on paljon asukkaita (iso kotimarkkina-alue). Täten he jotka vaativat suomalaisia ostamaan suomalaista tavaraa vaikka se olisikin kilpailukyvytöntä, sahaavat itse asiassa sitä oksaa jolle Suomen koko menestys perustuu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti