sunnuntai 22. maaliskuuta 2009

Vanhuus alkaa jo alle 30-vuotiaana

Yhdysvalloissa tehdyn ja Neurobiology of Aging-julkaisusarjassa julkaistun tutkimuksen mukaan ihmisten henkiset kyvyt ovat parahaimillaan 22 vuotiaana, jonka jälkeen ne alkavat vaiheittain heikentyä. Päättelykyvyssä romahdus tapahtuu 27-vuotiaana ja muistin heikentyminen jyrkentyy 37-vuotiaana.

Mielestäni tutkimustuloksia ei voi pitää yllättävinä. Ei ole kovin montaa sataa vuotta siitä kun ihmisten keskimääräinen elinikä Suomessa oli vain 30-40 vuotta. Eiko silloin olekin luonnollista että vanhuus alkaa 30 vuotiaana? Lääketieteen, asumisolojen ja ruokavalion kehittyminen ovat sittemmin nostaneet suomalaisten odotettavissa olevan eliniän yli 70 ikävuoteen. Kannattaa huomata, että nuo ovat kaikki ulkoisia tekijöitä, ihmisessä itsessään ei tapahtunut sellaista "evoluutiota" joka selittäisi eliniänodotteen nousun. Samalla kannattaa huomata että maailmassa on edelleen paljon maita joissa odotettavissa oleva elinikä on noin 30 vuotta.

Näyttää siis nyt siltä, että vietämme täällä Suomessa yli puolet elämästämme henkisinä vanhuksina. Ehkä ns. vanhustenasiat alkavat jatkossa kiinnostaa yhä useampia?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti