sunnuntai 31. toukokuuta 2009

Onko Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu todella muita lukioita parempi?

Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu sijoittui jälleen tiedotusvälineiden tekemien lukiovertailujen kärkeen. Vertailut perustuvat siihen miten eri lukioiden oppilaat pärjäävät ylioppilaskirjoituksissa. Yhteiskoulun abiturientien keskimääräinen tulos tämän kevään yo-kirjoituksissa oli 22,79 pistettä (neljä pakollista ainetta). Pisteet perustuvat yo-kokeissa saatuhin arvosanoihin niin, että heikoimmasta hyväksytystä tuloksesta eli approbaturista saa 2 pistettä ja toisessa ääripäässä on laudatur josta saa 7 pistettä. Näin ollen heikoin mahdollinen hyväksytty neljän pakollisen aineen suoritus on 8 pistettä kun paras on vastaavasti 28 pistettä.

Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun keskiarvo 22,79 pistettä tarkoittaa siis sitä, että koulun keskiverto-oppilas kirjoittaa yhden Magnan ja kolme Eximiaa (yhteensä 23 pistettä). Onko tuo hyvä vai huono tulos?

Noh, helppo vastaus olisi että se on parempi tulos kuin missään muussa lukiossa. Tuo on tietysti totta, mutta rehellisempää on ottaa huomioon myös se minkälainen keskiarvo lukioon on vaadittu. Suomalaiseen Yhteiskouluun vaaditaan vuosittain peruskoulun päästötodistuksen keskiarvo joka on yli 9,0. Eximian tai Laudaturin saa jokaisessa Yo-kirjoitusten aineessa 20 % kirjoittajista.

Näiden faktojen valossa on pakko kysyä miten tämä yli 9,0 keskiarvolla lukioon päässyt oppilasmateriaali hyytyy kolmen vuoden aikana niin, etteivät he keskimäärin kykene kaikissa neljässä pakollisessa aineessa sijoittumaan 20 % kärkijoukkoon? Yli yhdeksän keskiarvolla siihen pitäisi kyllä keskimäärin pystyä.

Tarkoituksenani ei ole arvostella jotain yksittäistä koulua vaikka käytinkin tässä Yhteiskoulua esimerkkinä. Haluan sen sijaan tuoda esiin sitä näkökulmaa, että lukioiden eroja on liioiteltu ja jokaisesta normaalikokoisesta lukiosta löytyy useampi ylioppilas, jotka ylittivät parhaan lukion keskiarvotuloksen.

1 kommentti:

  1. Haluaisin (hiukkasen myöhässä) kommentoida tähän SYKin entisenä oppilaana, että lukioon vaadittu keskiarvo ei ylitä 9 vaan kun ainoastaan A1-englannin linjakseen haluaville. Venäjän, saksan ja ranskan linjoille keskiarvo on keikkunut noin 8,1-8,8 välillä. Pikkuseikka, eikä se nyt tekstiisi ja tarkoitukseesi kovastikaan vaikuta, mutta teki mieli tulla korjaamaan ;)

    VastaaPoista