sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Voivatko opettajat ja oppilaat olla kavereita netin yhteisöpalveluissa?

Internetin yhteisöpalvelut ovat nostaneet jälleen pinnalle koulumaailman ainaisen väittelyaiheen, eli sen voivatko opettaja ja oppilas olla kavereita? Tiedotusvälineissä on nyt nähty kannanottoja joissa opettajia on ohjeistettu olemaan hyväksymättä oppilaiden Facebook-kaveripyyntöjä.

Mielestäni päätäntävalta täytyy näissä kysymyksissä jättää opettajalle, eikä lähteä rakentamaan keinotekoisia restriktioita. Opettajien ja oppilaiden ystävyys ei ole mikään uusi asia, eikä ilmiönä tule koskaan poistumaan. On nimittäin niin, että aina tulee olemaan opettajia jotka jotain kautta tuntevat esim. jonkun oppilaan vanhemmat. Eli jos pelkona on se, että oppilaiden arviointi tulisi jotenkin epäreiluksi, niin se pelko on ollut ennenkin aiheellinen ihan samalla tavalla.

Verkon yhteisöpalveluissa solmittujen ystävyyksien on sitä paitsi kerrottu olevan pääasiassa hyvin pinnallisia. Suuri osa ystävälistoilla olevista henkilöistä on enemmän tai vähemmän pintapuolisia tuttavuuksia. Näin ollen en voi nähdä kovin suuria riskejä opettajien ja oppilaiden nettiystävyydessä itsessään, sen sijaan näen isojakin ongelmia siinä, jos opettaja ei hyväksy kaikkien oppilaiden kaveripyyntöjä vaan ryhtyy valikoivaksi. Mutta se onkin sitten jo ihan toisen keskustelun paikka...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti