sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Sikainfluenssa - tämän viikon ykkösjuttu

Tällä viikolla on "odoteltu" Meksikossa puhjenneen sikainfluenssa-pandemian tuloa Suomeen. Tätä kirjoittaessani ei tiedossani kuitenkaan vielä ole, että tauti olisi levinnyt tänne asti.

Koska en ole lääketieteen ekspertti en halua sen enempää ottaa kantaa itse tautiin vaan kommentoin mielummin sitä, miten tautia on käsitelty julkisuudessa.

Mielestäni uutisoinnissa on ollut nähtävissä kaksi asiaa jotka suuresti häiritsevät minua. Ensimmäisenä on mainittava suomalaisten iltapäivälehtien taipumus yrittää värittää ja hakea sensaatiota potentiaalisesti näinkin vaarallisen asian tiimoilta. Sanavalinnoilla kuten "tappajatauti" on pyritty ruokkimaan paniikkimielialaa. Olisi toivottavaa että kaupallisuus ja myynniedistämistarkoitus voitaisiin hetkellisesti siirtää taaemmaksi ja keskittyä faktapohjaiseen sekä informatiiviseen uutisointiin.

Toinen ikävä, mutta ei mitenkään odottamaton havainto on ollut kuinka viime päivinä tulleet uutiset siitä, ettei sikainfluenssa olekaan ehkä niin varallinen tauti kuin aluksi oli luultu, ovat ajaneet ensimmäiset "korppikotkat" pesistään. Korppikotkilla tarkoitan tässä yhteydessä ihmisiä, jotka keskittyvät jälkiviisauteen ja sitä kautta irtopisteiden keräilyyn omien poliittisten tai taloudellisten etujen ajamiseksi. Nämä korppikotkat antavat nyt lausuntoja siitä kuinka hallitukset ovat ylireagoineet sikainfluenssan suhteen ja aiheuttaneet näin työttömyyttä, köyhyyttä ja taloudellisia menetyksiä jne. Eipä kuulunut näiltä (jälki)viisailta mitään kommentteja silloin kun ensimmäiset uutiset taudista saapuivat. Taisivat olla silloin ensimmäisten joukossa apteekissa hakemassa hengityssuojaimia?

Lopuksi täytyy todeta, että toivottavasti sikainfluenssa todellakin on vain tämän viikon ykkösjuttu eikä hallitse koko loppuvuotta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti